Miody

7 listopada 2017
/
Comments Closed

Miody są prawdziwym eliksirem.

W Zdrowa Żywność Zieleniak jest duży wybór miodów z niewielkich warmińsko-mazurskich pasiek. Posiadamy miody tradycyjne jak i ekologiczne: lipowe, wielokwiatowe, akacjowe, gryczane, spadziowe, wrzosowe, jabłoniowe, lawendowe, nawłociowe, nostrzykowe, z poziomkami i malinami.

Nasi wytwórcy miodów twierdzą, że:
– miód lipowy – działa uspakajająco, wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo;
– miód akacjowy – łagodny, słodki, o wysokiej zawartości fruktozy długo nie ulega krystalizacji, łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe. Składa się przeważnie z cukrów prostych, dlatego szybko dostarcza energię do naszego organizmu;
– miód gryczany – o ostrym smaku, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych. Cukry proste zawarte w miodzie szybciej wchłaniają się do krwiobiegu i w niedługim czasie potrafią odżywić mięsień sercowy. Zawiera magnez potrzebny w stanach wyczerpania nerwowego, żelazo i rutynę, która zapobiega rozkładowi witaminy C i zwiększa przyswajalność żelaza;
– miód spadziowy – z żywiczym aromatem działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, polecany przy obniżonej odporności, działa odtruwająco;
– miód faceliowy – obniża ciśnienie, ma działanie bakteriobójcze, dzięki zawartości choliny chroni wątrobę i wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego;
– miód nawłociowy – wspomaga leczenie dróg moczowych, przeziębień oraz problemów ze stawami, wzmacnia pracę serca. Działa upiększająco, wygładza i poprawia wygląd skóry;
– miód lawendowy – o delikatnym aromacie, bogaty w olejki eteryczne, wspomaga leczenie dróg oddechowych oraz układu sercowo-naczyniowego i bezsenności. Łagodzi zaburzenia trawienia, przyśpiesza gojenie ran po ukąszeniach owadów;
– miód jabłoniowy – „siadła pszczółka na jabłoni i zapyliła kwiat”, a potem wytworzyła przepyszny miód dodający urody, energii z dobroczynnym działaniem na drogi oddechowe.

Polecamy również cenny dla zdrowia miód Manuka pochodzący z Nowej Zelandii, rewelacyjny na przeziębienia miód z tymiankiem i koprem włoskim oraz miód leśny pozyskany z darów mazurskiej przyrody: szałwii lekarskiej, maliny, dziurawca, drzew lipy, rumianku, chabru, spadzi i innych roślin leśnych.

Zapraszamy!